İRANLI YAZAR SHAHZADEH İGUAL İLE İRAN TURU

BİZE YAZIN

İRANLI YAZAR SHAHZADEH İGUAL İLE İRAN TURU

İRAN’LI YAZAR SHAHZADEH İGUAL İLE
İRAN KÜLTÜR TURU
Tahran (2) (Burç el Milad – Gülistan Sarayı) -
İsfahan (2) (Kırk Sütunlu Saray - Ali Kapı – Fin Bahçeleri)
Yezd (1) (Emir Çakmak Zaviyesi – Zerdüştler Tapınağı)
Şiraz (2) (Persepolis Sarayı – Pasargard - Kaya Mezarlar ‘Nakş-ı Rüstem’
 
Acaba Farsça olmasaydı nasıl bir şiir dünyası olurdu? Sıkıntılı anlarınızda Firdevsi, Ömer Hayyam, Hafız ve Sadi’nin şiirlerini dinlemek içinize ferahlık katar. İran, şairleri için anıtsal mezarlıklar tasarlayan ve şairlerinin mezarlarını gece gündüz ziyaret eden insanların ülkesidir. Tahran’ın Mücevher Müzesi koleksiyonları, Golestan Sarayı’nın dekorasyonu baştan çıkarıcıdır. İran için neden ‘Gizli Güzellikler Ülkesi’ tanımının yapıldığını Kashan’da Finn Garden’ı, Esfehan’da 40 Sütunlu Saray’ı görünce daha iyi anlayacaksınız. İran’ın zengin tarihi ve renkli kültür dokusu sizleri heyecanlandıracaktır. Dünyanın en büyük meydanlarından biri olan Esfehan’ın Nakşı Cihan Meydanı bir simetri harikasıdır. Esfehan’ın Cuma Cami, dünyanın en eski 10 caminden biridir, Siesopol Köprüsü filmlere konu olmuştur. M.Ö 3000’li yıllara uzanan Naein Kalesi, dünyanın çamurdan inşa edilmiş en eski kentinden kalan duvarlardır. Çöl Gelini Yazd’ın Zerdüşlerden mirası Sessizlik Kuleleri’nin gizemi görmeden hissedilemez. Pasargadae’de Büyük Kiros’u ve dünyanın ilk insan hakları yasasını, Persepolis’te Persleri ve Büyük İskenderi, Tahtı Cemşid’de Sasanileri düşleyeceksiniz. Şiraz’da Işık Kralı türbesinin süslemeleri, Hafız’ın ve Sadi’nin dizeleri ruhunuzu sarsacak. Bu olağanüstü ülkeyi tanımanız için güzel bir program hazırladık. Size düşen valizinizi hazırlamak, gerisini biz düşündük.      
TUR LİDERİMİZ SHAHZADEH İGUAL;
Shahzadeh Nilecem İgual 1978 yılında Tahran’da doğdu. İran-Irak Savaşı’na, Tahran’da büyüyen bir çocuk olarak tanıklık etti. 1990 ların başında annesi ve kız kardeşiyle Türkiye’ye geldi. Orta öğretim ve Sosyoloji lisansını İzmir’de tamamladıktan sonra dünyayı gezmeye başladı. Ortadoğu Dinleri hakkında tezini yıllar boyu süren yolculukları sırasında yurtdışında tamamladı. Sosyolojik ve iş gezileri düzenledi, idare etti. 2008 yılında İpek Yolu’nda uzun bir yolculuğa çıktı. Türkçeyi ortaokul çağında İzmir’de öğrenen İgual, İran’ı işleyen romanlarını Türkçe yazmayı tercih eden ve böylece günümüzde Türkçe edebi eserler vücuda getiren tek yabancı yazar. İgual okuyucularına, komşumuz olduğu halde az tanınan ancak bizi çok iyi tanıyan İran'ın hiç bilinmeyen ya da unutulmuş yönlerini gerçek hayat öyküleri içine yerleştirerek anlatıyor. İlk romanı "Tahran’ın Kırmızı Sirenleri"nde İran’ın politik ve yapısal değişimini bir aile dramının içinde veren İgual yeni romanı "Rolls Royce’u Taramışlar Baba"da İran Devrimi ertesinde bir gecede yaşanan bir öyküyü perde arkasıyla, çarpıcı bir kurgu ve eksilmeyen bir gerilimle anlatıyor.
TUR PROGRAMI
09 KASIM 2019 CUMARTESİ: İSTANBUL / TAHRAN 
İstanbul Havalimanı Dış Hatlar Terminali Golden Bay Tour kontuarı önünde sabah saat 08:00’de buluşma. Golden Bay Tour rehberinin misafirlerimize gerekli evrak ve seyahat belgelerini vermesinin ardından, sırasıyla check-in, pasaport ve gümrük işlemleri yapılacaktır. Daha sonra Türk Hava Yolları’na ait TK 870 nolu sefer ile saat 10:20’de Tahran’a hareket ve yerel saat ile 13:55’de varış. Bugünkü ziyaretimiz UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Gülistan Sarayı olacaktır. Saray, 18. Yüzyılda Kaçar Hanedanının kurucusu Ağa Muhammed Han tarafından başkent ilan edilen ve günümüzde nüfusu 16 milyona yaklaşan metropolde tüm ülke tarihine ışık tutan ve eşsiz bir koleksiyon barındıran, Kaçar Hanedanının Avrupa saraylarından etkilenerek yaptırdığı bir yapıttır. Ardından otelimize transfer olacağız. Odalara yerleşme ve dinlenmek için serbest zaman. Akşam yemeği yerel restoranda alıncaktır. Geceleme otelimizde.
10 KASIM 2019 PAZAR: TAHRAN
Sabah kahvaltısının ardından şehir turumuza devam edeceğiz. İlk olarak şehrin kuzey bölgesinde yer alan Sadabad sarayını, ardından Ulusal Müze (Arkeoloji Müzesi) ve Kaçar, Safevi Hanedanlarının değerli taşlarının sergilendiği Milli Mücevherler müzesini ziyaret edeceğiz. Müze dünyadaki en değerli mücevher koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapmaktadır. Müzede en şaşırtıcı elmaslardan biri ise, 182 karat ağırlığında olan ve dünyadaki en büyük kesilmeyen elmas olarak söylenen pembe bir elmas olan Derya-ye (Nur Denizi)’dir. Turumuz sonrasında Milad Kulesini ve Tahran’ın meşhur caddelerini göreceğiz. Akşam ise İran gecesi yaşamak için canlı müzik eşliğinde tadına doyamayacağınız etli lezzetli yemeklerin hazırlandığı yerel bir restoranda akşam yemeğimizi alacağız. (Muharrem ve Sefer ayında, ayrıca yas günlerinde genelde restoranlarda canlı müzik performansı yapılmamaktadır.) Geceleme otelimizde.
11 KASIM 2019 PAZARTESİ: TAHRAN / REY / KAŞAN / İSFAHAN 
Sabah otelimizde alacağımız kahvaltının ardından Tahran’ın simgesi olan Azadi Anıtını ziyaret edip, ardından Selçuklular’ın başkenti olan Rey kentine hareket edeceğiz. Rey şehrinde Büyük Selçuklu İmparatorluğunun en önemli sultanlarından Sultan Tuğrul Bey’in 1140 yılında inşa ettirdiği 20 metre yüksekliğinde 24 sütunlu kulenin (Kümbet) ve ölümü ile Tuğrul Bey’in defnedildiği Tuğrul Bey Kulesinin görülmesi ve güneye doğru 3 saatlik molalı bir yolculuk sonrası Kaşhan şehrine varış. Kaşhan şehrinde UNESCO Dünya Miraslar listesinde yer alan Fin Bahçesi ziyaretinden sonra şehrin tarihi dokusunda bulunan Tabatabai Evini, Emir Ahmed Hamamı ve Ağa Bozorg medresesini ziyaret edeceğiz. Kaşhan’dan uygun molalarla 2 saati aşkın bir yolculukla İsfahan şehrine hareket. İsfahan’ın akşam ve gece saatlerinde yoğunlaşan sosyal hayatının görülmesi sonrası otelimize yerleşme. Akşam yemeği ve geceleme otelimizde.
12 KASIM 2019 SALI: İSFAHAN
Kahvaltı sonrası İran’ın önemli sanat eserlerinin bulunduğu bir İsfahan şehir gezisi için otelden hareket. 16. yüzyılda çıkarılmış bazı madeni paraların üzerinde bu şehrin önemini belirtmek için yer alan “İsfehan dünyanın yarısıdır.” deyimi boşuna söylenmemiştir. Bu şehir size, gerçek İran kültür ve sanatının hangi duyarlı ve estetik noktalara erişmiş olduğunu iddiasız, gürültüsüz bir tatlılıkla gösterecektir. Burada devrim ateşinin ve politik tartışmaların gerilimi yoktur, sadece mistik ve sakin bir sanatsal duyarlılık vardır. İsfahan'da yapacağımız şehir turunda; bir mimarlık şaheseri olan Kırk Sütunlu Saray ve UNESCO Listesi'nde yer alan Ali Kapı (Devlet Kapısı) Sarayının ve camilerin olduğu Isfahan Nakş-ı Cihan Meydanı (İmam Meydanı) ve Şeyh Lütfullah Camii’ni gezecek ve meydan içerisinde kafelerde ve el sanatları mağazalarını vakit geçirmek için zamanımız olacak. Akşam yemeği otelimiz dışında yerel bir restoranda alınacaktır. Geceleme otelimizde.
13 KASIM 2019 ÇARŞAMBA: İSFAHAN / YEZD
Sabah kahvaltımızın ardından yaklaşık 340 km uzaklıkta olan Yezd şehrine doğru hareket ediyoruz. İlk durağımız dünya mirası listesine bekleyen Meybod Kenti, İslam öncesi zamana ait öneli eserlerin bulunduğu kentte ilk molamız Şah Abbas Kervansarayı ve Buz evi olacaktır. Ardından Fahadan mahallesine gideceğiz. Burada İran kültür ve mimarisinin ruhunu hissedebileceğiniz dar sokakları, binaları ve türbeleri ile şehri keşfederken keyif alacaksınız. Sonraki ziyaretlerimiz Emir Çakmak meydanı, Sessizlik kuleleri ve Zerdüştler tapınağı olacaktır. Geceleme Yezd’de otelimizde.
14 KASIM 2019 PERŞEMBE: YEZD / ŞİRAZ (PERSEPOLİS ANTİK KENTİ)
Sabah kahvaltımızın ardından otelimizden çıkış işlemlerini yaparak 440 km uzaklıktaki Şiraz’a yola çıkıyoruz. Yolculuğumuz esnasında Abarkuh köyüne uğrayacak ve boyu 25 metreyi, gövdesi 18,60 metreyi bulan 2500 yıllık selvi ağacını gördükten sonra Pers-Akemeniş döneminin en erken mimari örneklerini yansıttığı için UNESCO tarafından 2004 senesinde Dünya Mirası listesine alınmış Pasargarde'ı ziyaret edeceğiz. Burada Büyük İskenderin de ziyaret ettiği Büyük Cyrus’un anıt mezarını görüyoruz. Milat'tan önce VI.cı yüzyılda Büyük Cyrus tarafından kurulan ve Akemeniş İmparatorlığunun ilk başkenti olan Pasagard'ın müstahkem terası olan Tall-i Takht ve sarayın bazı kalıntıları görülebilmekte fakat en önemli görkemli kalıntının çok iyi korunmuş Cyrus II'un mozolesi olduğu şüphesiz. Akşam yemeği yerel bir restoranda alınacaktır. Geceleme otelimizde.
15 KASIM CUMA: ŞİRAZ
Sabah kahvaltımızın ardından Pers İmparatorluğunun başkenti ve UNESCO Dünya mirasları listesinde yer alan Persepolis Antik kentine doğru hareket edeceğiz. Persopolis şehri, UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’nde yer almaktadır. Burası eski dönem antik kentler arasında sıra dışı bir yerleşim alanıdır. Bugün, burada Büyük Merdivenler, Apadana Sarayı, hükümdarların önemli politik kararları verdiği Tripylon, Haremsara Müzesi, Hazine ve Yüz Sütun Sarayı’nı ziyaret ediyoruz. Pers İmparatorluğu'nun başkenti olan Persepolis, MÖ 6. yüzyıl sonlarına doğru Pers Kralı I. Darius (Dara) tarafından kurulmuştur. Darius'dan sonra tahta çıkan I. Serhas (Xerxes) ve Artakserkses (Ardaşir) şehri büyüterek harika anıtlarla doldurmuşlardır. Persepolis Saray, Tören Salonu ve Kral Mezarları bölümünden oluşmaktadır. Persepolis'te kral sarayları taşıma toprakla yapılan, tepesi 473 metre uzunlukta, 86 metre genişlikte ve 13 metre yüksekliği olan yapay bir tepe üzerinde bulunmaktaydı. Sarayların bulunduğu bu taraçaya iki geniş merdivenle çıkılıyordu. Merdivenlerin yan duvarları kabartma heykellerle doludur. Kserkses'in taht salonunda, her biri 20 metre yükseklikte olan ve üzerinde 2 metre yükseklikte başlıkları olan 100 sütun bulunur. Başlıklar boğa ve insan şeklinde ve sarayın iki büyük sütunla tutturulan kapısının yüksekliği 11 metredir. Kapıdaki sütunların önünde, yüzleri insan şeklinde olan iki boğa heykeli vardır. Persepolis'teki ziyaretlerimizin ardından Nakş-ı Rüstem antik şehrine gidiyoruz. Nakş-ı Rüstem, (Kaya Mezarlar) İran'ın Fars eyâletinde bulunan Persepolis'ten 12 km kuzeybatıda bulunan bir arkeolojik sitedir.  Fars mitolojisi kahramanı Rüstem'i tasvir ettiği düşünülen, anıt mezarların altlarındaki Sasani oymaları sebebiyle Nakş-ı Rüstem "Rüstem'in Resmi" denilmiştir. Nakş-ı Rüstem'de, Akameniş krallarına ait yedi adet mezar vardır. Üzerindeki yazılar açık şekilde bir tanesinin I. Darius'a ait olduğunu belirtir. I. Darius'un yanında, üç tanesinin, I. Xerses, I. Artaxerses ve II. Darius'a ait olduğuna inanılır. Persepolis'in arkasında tamamlanmış şekilde bulunan iki mezar da büyük ihtimalle II. Artaxerses'e ve III. Artaxerses'e aittir. Bitmemiş bulunan bir tanesi, en uzun iki sene hükümdarlık yapan Arses'e, ama daha kuvvetli bir ihtimalle Büyük İskender tarafından düşürülen son Akameniş hükümdarı III. Darius'a aittir. Nakş-ı Rüstem'de mezarlara ilaveten, mezarların alt kısmında, Sasani krallarına ait olan yedi adet devasa kaya oyması bulunur. Persepolis gezimizin ardından Necropolis’i gezeceğiz ve burada da Pers Krallığının en önemli 4 kralının kaya mezarlarını göreceğiz. Ardından Şiraz kentine geri döneceğiz. Şehrin girişinde bulunan Kuran kapısını ziyaret ettikten sonra dinlenmek için serbest zaman. Akşam yemeği yerel bir restoranda alınacaktır. Geleme Şiraz’daki otelimizde.
16 KASIM CUMARTESİ / 17 KASIM 2019 PAZAR: ŞİRAZ / İSTANBUL
Kahvaltı sonrası, İranlılar'ın anavatanı olan Fars bölgesinin ki İran halkının ve dilinin de adını aldığı Şiraz şehrini gezmek için otelimizden çıkış işlemlerimizi yaparak hareket ediyoruz. Şiraz, eski eserleri ve bozulmamış kent dokusuyla ayrıca çevresindeki bağlarıyla ve ünlü şaraplarıyla İran'ın en güzel ve en çok turist çeken şehirlerinden birisidir. Yüzyıllar boyunca bir kültür ve sanat şehri olarak bilinen Şiraz aynı zamanda tarihi eserler, şairler, filozoflar, savaşçılar, krallar, orkideler ve portakallar, güller şehridir. Şiraz'da yapacağımız şehir turunda; Kerim Han Kalesi, Vekil camisi, Narencestan köşkü ve İrem bahçesi göreceğimiz yerler arasındadır. Şair Hafız’ın güzel türbesini ziyaret edecek ve şiirleri eşliğinde bu güzel günümüzü tamamlayacağız. Bu ziyaretlerimizin ardından Şiraz çarşılarında alışveriş için serbest zamanınız olacak.  Son akşam yemeğinin ardından İstanbul’a dönmek üzere Şiraz havalimanına hareket edeceğiz. Check-in, pasaport ve gümrük kontrollerinden sonra Türk Havayollarına ait sefer ile gece saat 03:00’de İstanbul’a hareket. Yerel saat ile 06:55’de varış. Turumuzun sonu.
TOPLAM 08 GECE / 09 GÜN



FİYATLARIMIZA DAHİL OLAN HİZMETLER:
*İstanbul / Tahran – Şiraz / İstanbul arası Türk Havayolları ile ekonomi sınıfı gidiş dönüş uçak bileti.
*Türk Hava Yollarının havalimanı ve güvenlik vergileri.
*Tahran’da 2 gece 4* yıldızlı Ferdowsi Hotel’de, İsfahan’da 2 gece 4* yıldızlı Khajoo Hotel’de, Yezd’de 1 gece 4* yıldızlı Dad Hotel’de, Şiraz’da 2 gece 4* yıldızlı Hotel Zandiyeh’de veya bir benzerlerinde yatak kahvaltı bazında konaklamalar. (İRAN’DA KALINACAK OLAN OTELLER, ÜLKE ŞARTLARI DOĞRULTUSUNDA KALABİLECEĞİNİZ EN İYİ OTELLER OLMAKLA BERABER HER TÜRLÜ KONFORA HAİZDİR.)
*Tüm akşam yemekleri (içecekler hariç).
*Tüm havalimanı transferleri.
*Programda belirtilen müze ve ören yeri giriş ücretleri.
*Her gün kişi başı 1 şişe su.
*İran haritası.
*Tüm seyahat boyunca profesyonel rehberlik hizmeti. ,
*Türsab Zorunlu Seyahat Sigortası

FİYATLARIMIZA DAHİL OLMAYAN HİZMETLER:
*Otellerde yapılacak olan kişisel harcamalar. (telefon, minibar, restoran, kuru temizleme, vs.)
*Öğle yemekleri
*Kişi başına 15 TL tutan yurt dışı çıkış konut fonu.


*Erkek misafirlerimiz seyahat esnasında şort, bermuda, diz üstü herhangi bir giyecek giyemezler.
*Bayan misafirlerimiz ise seyahat esnasında etek (vücut hatlarını saklayan giysiler) başörtüsü ve fular giymelidirler.